VPN - Fördelar och Nackdelar med en VPN-tjänst

Vi är många där ute som använder en VPN för att skydda vår personliga information och låsa upp innehåll på nätet som kanske annars är blockerat på grund av landsgränser. När du använder en VPN för ditt surfande online kommer din information att krypteras och styras om till en server i det land du väljer i din VPN-app. Det finns med andra ord en hel del fördelar med VPN, men hur ser det ut vad det gäller nackdelar?

Är allt verkligen bara positivt med att använda en VPN-tjänst? Nej, det finns faktiskt nackdelar som man bör vara medveten om. Det beror också på vilken VPN du använder och vilka funktioner den har. Vissa är definitivt bättre än andra och skiljer egentligen inte speciellt mycket i pris heller. I den här texten ska vi gå igenom allt du behöver om fördelar och nackdelar med att använda en VPN - Läs vidare!

Vad är VPN?

En VPN är en mjukvara du installerar på din enhet, som kan vara en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon. Innan du börjar surfa online kan du koppla upp dig på din VPN för att dölja IP-adressen så att din personliga information är skyddad.

Du kanske är medveten om att det finns hackare och stater som kan vara intresserade av att komma åt din information, vare sig du vill det eller inte. När du använder en VPN har du inte ett heltäckande skydd mot hackare, vilket är svårt för någon att ha, men du gör iallafall vad du kan för att skydda din information - och på ett väldigt enkelt och billigt sätt.

När du startar din VPN kommer den att koppla upp sig på en annan server och maskera din IP-adress med en annan adress som inte går att spåras till dig. Ja, du hör ju själv. Vem vill inte ha en VPN för att gå incognito online!

Vilka fördelar får man av att använda en VPN?

Det finns främst fördelar med att använda VPN men även en och annan nackdel som man ska vara uppmärksam på. Alla VPN-tjänster håller inte samma kvalité och det finns till exempel gratis VPN:s som inte riktigt håller den höga standard som krävs för att exempelvis låsa upp geoblockerat innehåll på Netflix eller skydda din information ordentligt.

Skydda din anslutning

Till en början när VPN:s först började dyka upp på marknaden använde man främst tjänsten till att surfa anonymt online. Tack vare att du får en annan IP-adress när du använder en VPN så är det ingen som kan komma åt dig eller din information, vilket de flesta surfare online uppskattar.

Din anslutning skyddas inte bara genom själva omdirigeringen till en annan server, det finns också andra funktioner som följer med i priset. Såsom en kill switch funktion som gör att din anslutning går ner helt om din VPN kopplar ner sig tillfälligt, eller möjligheten att välja vilket lands server du vill koppla upp dig på.

Streama geoblockerat innehåll

Som vi precis nämnt användes VPN:s först till att skydda din information från hackare och spioner, men allt eftersom utvecklades en ny marknad för VPN-tjänster när människor började att streama allt mer underhållning online från olika streamingsajter som Netflix, HBO och svenska sajter som SVT Play och TV4 Play.

Du kan nämligen inte se SVT Play eller någon annan svensk streamingtjänst utomlands på din enhet utan en VPN. Sajten kommer känna av att du inte har en svensk IP-adress och blockera innehållet automatiskt. Ibland får du tillgång till visst innehåll, medan i andra fall så blockeras allt.

Det är också populärt att använda sin VPN till att låsa upp exempelvis Netflix innehåll i andra länder, eftersom detta kan skilja sig åt. Amerikanska Netflix har till exempel inte samma utbud som svenska Netflix, även om det är samma konto du använder. Netflix känner av vilket land du befinner dig i och ger dig det innehållet, du blir dock aldrig blockerad från innehållet som på svenska sajter. Med en VPN kan du låsa upp förslagsvis amerikanska Netflix när du ligger hemma i sängen i Sverige.

Surfa anonymt på nätet

Det finns många fördelar med att surfa anonymt på nätet, det kan vara en farlig plats med många spanande ögon som man inte har en aning om. För att vara på den säkra sidan är det bäst att använda en VPN så att du har gjort vad du kan för att skydda din information och dina digitala spår online.

Vilka nackdelar finns det med VPN?

Nackdelarna med en VPN är som sagt inte så många, men det finns absolut saker att vara uppmärksam och medveten om. Du ska inte bara ta första bästa VPN du hittar eftersom det inte är säkert att tjänsten kan leva upp till kraven du ställer.

Det är onödigt att registrera sig och ladda ner appen etc. för att sedan upptäcka att den kanske inte klarar av att ta sig förbi de geoblockeringar du önskar när du är på semester utomlands till exempel. Där kommer VPNTopp.se in i bilden och ger dig enkla, sammanfattande VPN recensioner så att du kan göra ett bra val för dig! Läs vidare för att lära dig mer om nackdelarna.

En del sajter känner av VPN-tjänster

Ibland hjälper det inte alltid att du har en VPN om du vill låsa upp ett visst innehåll på exempelvis en specifik streamingsajt, eller ett online casino. Sajten kan ibland känna av att du använder en VPN, vilket gör att du blir blockerad på grund av det. Så då kan du inte använda just den webbplatsen varken med eller utan VPN, tyvärr. Då brukar det heller inte spela någon roll vilken VPN du använder.

Vissa länder har förbjudit användande av VPN

I en del länder är det faktiskt förbjudet att använda VPN när du surfar online. I Kina får du till exempel inte använda en VPN för att byta IP-adress och de håller stenhård koll på sina medborgare. I Sverige och de flesta andra länder är det dock helt lagligt och inget du behöver fundera över. Om du är osäker kan du alltid göra en snabb googling för att reda på mer om just det landet och deras lagar.

Din internetanslutning kan bli trögare

En annan nackdel som inte behöver vara ett faktum, men som kan vara det, är att din uppkoppling mot internet kan bli lite långsammare med en VPN. Det kan bero på vilken tjänst du använder och hur uppkopplingen är generellt där du befinner dig. I de flesta fall märker du inte ens av att du har igång din VPN eftersom uppkopplingen är så stadig. Ett exempel på det är ExpressVPN.

Bästa VPN-tjänster

exrpessvpn-icon
ExpressVPN
norvpn-icon
NordVPN
Surfshark-VPN-icon-VPNtopp
Surfshark

Reklam:

VPNtopp är en gratis portal till VPN-tjänster. För att det ska vara gratis för dig får vi en liten avgift för att länka vidare till VPN-leverantörer.

Vi har dock inte kapacitet att täcka alla leverantörer där ute, eftersom det finns gott om dem. Vi hoppas fortfarande att du tycker att den här sidan är användbar och uppskattar att dela den med alla som kan vara intresserade av VPN-tjänster.

Vårt mål och önskan är att VPNTopp ska vara den bästa sidan i Sverige för integritet och säkerhet på nätet. Vi recenserar och testar olika VPN-tjänster, samt uppdaterar dig kring viktiga nyheter inom VPN och säkerhet på nätet.

Copyright ©2020 - 2023 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alla rättigheter förbehållna.