Använd svensk IP-adress utomlands

Anvand svensk IP-adress utomlands banner

Om du någon varit utomlands och försökt surfa in på en svensk hemsida så kanske du stött på problem, beroende på vilken typ av sajt det gäller. Det beror på att din uppkoppling inte har en svensk IP-adress utomlands. En del viktiga sajter måste ha ett väldigt starkt skydd mot hacking och liknande och då blockeras trafik från utländska servrar. För att komma runt detta behöver du omvandla din IP-adress till en svensk IP-adress med en VPN-tjänst.

De flesta använder sin VPN till att låsa upp geoblockerat innehåll hos exempelvis Netflix eller andra streamingsajter. Du kan använda VPN för att titta på amerikanska Netflix i Sverige, eller SVT Play med flera när du befinner utanför Sveriges gränser. Utan VPN kan du nämligen inte titta på dessa streamingplattformar eftersom både SVT Play, TV4 Play, Viaplay med flera måste skydda sitt material från att nå en publik som avtalen inte gäller för.

Förutom att du kan låsa upp oändligt mycket streaming-innehåll med en VPN så är det också en utmärkt lösning för att surfa anonymt på nätet och skydda din personliga information. Oavsett vilken server eller land du kopplar upp dig på så får du en ny IP-adress tillfälligt så att ingen kan spåra din aktivitet. I den här artikeln ska vi gå igenom hur det går till när du använder en svensk IP-adress utomlands samt vilja VPN-tjänster som är bäst för detta - Läs vidare!

Surfa med svensk IP-adress utomlands - med en VPN

Vad är då en VPN egentligen? Det är en mjukvara som du laddar ner på din enhet, vilket kan vara en dator, smartphone eller surfplatta. När du registrerat dig och laddat ner din VPN startar du appen, väljer land och server och trycker på startknappen. Vanligen är dessa VPN-tjänster väldigt enkla att hantera för vem som helst.

När du valt land och kopplat upp dig på din VPN kommer din trafik att dirigeras om till en server som finns i det land du valt och du får ny IP-adress som tillhör det landet. Har du valt Sverige får du en svensk IP-adress, har du valt USA får du en amerikansk IP-adress, till exempel.

Säg att du befinner dig i Grekland eller Danmark på semester ensam eller med familjen och vill kunna koppla av på kvällen med era svenska favoritprogram. Då är det bara att ansluta er VPN och surfa in på SVT Play eller vad det kan vara. Allt innehåll kommer nu att vara tillgängligt, till skillnad mot om ni surfar utan VPN. De flesta VPN-tjänster som kan erbjuda svensk IP-adress låter dig installera och köra appen på flera enheter samtidigt, för samma pris. På så sätt kan hela familjen använda tjänsten!

Så här går det till:

 1. Välj en VPN från vår topplista här ovan
 2. Registrera dig och betala
 3. Ladda ner mjukvaran på din enhet/enheter
 4. Starta appen
 5. Välj Sverige som land
 6. Välj server
 7. Klicka på start
 8. Din VPN kopplar upp sig
 9. Du kan surfa säkert
 10. Du kan låsa upp geoblockerat innehåll
[wpv-view name="vpn-table"]

Vad måste jag veta om VPN?

När det kommer till VPN-tjänster finns det mängder att välja mellan på marknaden, vilket gör det hela lite mer komplicerat och tidskrävande. Det är här vi på VPNTopp.se kommer in i bilden för att stå till tjänst. Vi listar bästa VPN-tjänster just nu och för olika ändamål, så att du vet vilken VPN som är bäst för att exempelvis använda svensk IP-adress utomlands.

När du ska registrera dig hos en VPN-tjänst är det viktigt att du inte bara väljer första bästa du stöter på. Det finns nämligen en hel del sådana tjänster som inte håller den standard som krävs för att skydda din information eller ta sig förbi geoblockeringar hos Netflix etc.

Surfa anonymt

Det finns både gratis VPN och VPN du betalar för. Vi rekommenderar nästan alltid det senare alternativet eftersom gratis VPN:s ofta är väldigt begränsade och dessutom inte har kapacitet att ta sig in på amerikanska Netflix från Sverige, eller SVT Play när du är utomlands. Eftersom en bra VPN inte kostar mer än max 120 kr i månaden så är det en väl värd investering för att slippa tröga och osäkra uppkopplingar.

Bästa VPN för svensk IP-adress utomlands

För att hjälpa dig på vägen mot att välja bästa VPN för svensk IP-adress utomlands kommer här våra #1 tips för detta. Våra bästa förslag är ExpressVPN och NordVPN, som båda är två av marknadens bästa VPN-tjänster för svensk IP-adress utomlands. De har snabb uppkoppling, stabil uppkoppling och många säkra servrar att välja mellan i olika länder, förutom Sverige.

ExpressVPN

express vpn image device
 • Erbjuder svensk IP-adress utomlands
 • Erbjuder amerikanska servrar för Netflix USA
 • 3000+ servrar i 94 länder
 • Stabil uppkoppling
 • Drar inte ner hastigheten på uppkopplingen

ExpressVPN är utan tvekan en av de topp 3 bästa VPN-tjänsterna för svenskar. De hamnar ständigt på olika topplistor över bästa VPN och så även hos oss på VPNTopp.se. Vi själva har använt ExpressVPN i flera år och har i stort sett aldrig upplevt något problem med tjänsten. Allt flyter på utan att du märker av att din VPN är uppkopplad. Ibland kan annars hastigheten påverkas på ditt surfande, eftersom det tar kraft att rikta om din trafik till en annan server i en VPN-tunnel. Med ExpressVPN märker du inte av några sådana problem.

De har ca 3000+ servrar i 94 olika länder och många av dem finns i Sverige. Det gör denna VPN alldeles utmärkt till att få en svensk IP-adress utomlands, för dig som letar efter ett bra sådant alternativ.

ExpressVPN sparar inga loggar och använder en kryptering som är i samma klass som militärens. Du kan med andra ord räkna med att din information är trygg med dem.

När det gäller priset så är denna VPN en av de dyraste på marknaden, men i det här fallet betyder det inte mer än ca 120 kr i månaden om du inte tecknar upp dig på längre tid. På längre abonnemang kan du få ner priset till ca 50 kr i månaden, vilket är otroligt bra för en så bra VPN som ExpressVPN! Du får också en 30 dagar pengarna tillbaka garanti, ifall att du inte skulle vara nöjd.

NordVPN

nordvpn image device
 • Erbjuder svensk IP-adress utomlands
 • Erbjuder amerikanska servrar för Netflix USA
 • 5500+ servrar i ca 60 länder
 • Stabil uppkoppling
 • Drar inte ner hastigheten

NordVPN och ExpressVPN är två ganska likvärdiga och bra VPN-tjänster som många svenskar använder sig av. NordVPN har i stort sett alla funktioner som ExpressVPN har men de har fler servrar, 5500 stycken i ca 60 länder. NordVPN fungerar jättebra för att byta till svensk IP-adress utomlands för att låsa upp exempelvis SVT Play, TV4 Play eller amerikanska Netflix.

NordVPN har många av sina servrar i Sverige och Norden, så som svensk kan man alltid räkna med en stabil uppkoppling som du knappt märker av. Den drar inte ner hastigheten när du surfar eller streamar, vilket är väldigt viktigt. NordVPN använder samma typ av kryptering som ExpressVPN, vilket betyder att det är samma kryptering militären använder sig av.

Prismässigt ligger NordVPN ganska nära ExpressVPN och de har också en 30 dagar pengarna tillbaka garanti.

Välj rätt VPN för dig

Innan du börjar registrera dig och betala för en VPN-tjänst måste du kolla upp att den uppfyller de krav som man i allmänhet ställer på en VPN-tunnel. Det är liksom ingen idé att du skaffar en VPN som inte har servrar i exempelvis Australien, om du mest är intresserad av att komma åt innehåll där. Vill du kunna få en svensk IP-adress utomlands måste du således välja en VPN med servrar i Sverige.

1. Hur många servrar har tjänsten och i vilka länder?

Om du vill kunna få en svensk IP-adress utomlands måste du hitta en VPN som har servrar i Sverige. De ska helst ha flera servrar för att tjänsten ska räknas som stabil och pålitlig. Om all trafik dirigeras om till samma server kan den bli överbelastad, vilket leder till att hastigheten och uppkopplingen strular.

2. Policy om att inga loggar sparas?

För att din information ska hållas skyddad är det viktigt att den VPN du väljer har en inga loggar sparas policy. Alla seriösa VPN-tjänster har en sådan och det betyder att information om din datatrafik inte sparas och skickas vidare till någon tredje part eller liknande. Vilket din internetleverantör annars kan ägna sig åt i vissa fall.

3. Vilket betyg får hastigheten?

Det kan vara svårt att undvika att din internetuppkoppling saktas ner när du startar din VPN, eftersom det tar en del kraft att styra om din datatrafik till en annan server hela tiden. Med en riktigt bra VPN märker du dock inte av detta och kan surfa som vanligt. ExpressVPN och NordVPN är två bra exempel på detta.

4. Användarvänlighet?

De flesta VPN-tjänster på marknaden är ganska lätta att förstå och använda, men vissa är mer användarvänliga än andra. Om du inte är teknik-van kan vi rekommendera både ExpressVPN och NordVPN eftersom deras appar är otroligt lättförstådda och smidiga.

5. Pengarna tillbaka om du inte är nöjd?

De flesta VPN-tjänster har en prova på period på upp till 30 dagar. Skulle du vara missnöjd med tjänsten på något sätt får du pengarna tillbaka om du ber om det. Som tur är det inga större belopp det rör sig om, ens för ett abonnemang på 3 år eftersom du då ibland får ner kostnaden till så lite som 20 kr per månad - beroende på aktör.

Hur snabbt går det?

Att registrera sig och koppla upp sig på en VPN tar inte mer än några minuter. Om du behöver hjälp med installeringen av mjukvaran brukar kundtjänsten vara väldigt hjälpsam hos de bästa tjänsterna.

När du sedan är klar med installeringen tar det bara några sekunder för dig att välja land, server och klicka på start. Då tar det ytterligare några sekunder innan din VPN kopplar upp sig på den aktuella servern. När uppkopplingen är klar får du ett meddelande och kan surfa säkert samt få en svensk IP-adress utomlands när du vill titta på svensk TV. 

Är det lagligt att byta IP-adress med VPN?

Om du funderar över om det är lagligt att byta IP-adress med VPN så kan vi tala om att det är fullt lagligt, iallafall inom Sverige och de flesta länder i Europa. Det finns dock undantag där länder förbjudit användande av VPN, såsom Kina och Ryssland. Där rekommenderar vi inte att man använder en sådan tjänst om man inte har koll på lagarna.

Sverige har inget förbud mot VPN så du behöver inte oroa dig för att du bryter mot lagen. Så länge du inte använder din VPN till att begå kriminella handlingar så är allt okej. Att exempelvis låsa upp och streama innehåll hos Netflix USA är inte olagligt. 

Fördelar och nackdelar med VPN

Det finns egentligen inga nackdelar med en VPN så länge du väljer en bra pålitlig tjänst. En dålig VPN kan däremot ställa till en del problem på så vis att din information riskerar att avslöjas utan att du vet det. Om din VPN-uppkoppling går ner hastigt och tjänsten inte har en kill switch kommer din internetuppkoppling fortfarande att vara igång, men utan skyddet.

Med en kill switch (som alla seriösa VPN-tjänster har) kopplas internet ner helt om din VPN skulle gå ner tillfälligt. Sedan får du starta om alltihop. Men då vet du iallafall om att någonting hänt och kan starta om för att fortsätta surfa med svensk IP-adress utomlands, eller vad det kan röra sig om just då.

Främsta fördelarna med en VPN är att du kan surfa anonymt på Internet och skydda din information, samt låsa upp geoblockerat innehåll på exempelvis olika streamingsajter. En VPN kan också vara mycket bra vid nedladdning av torrents, eftersom de sajterna ofta inte är speciellt pålitliga.

Bästa VPN-tjänster

exrpessvpn-icon
ExpressVPN
norvpn-icon
NordVPN
Surfshark-VPN-icon-VPNtopp
Surfshark

Reklam:

VPNtopp är en gratis portal till VPN-tjänster. För att det ska vara gratis för dig får vi en liten avgift för att länka vidare till VPN-leverantörer.

Vi har dock inte kapacitet att täcka alla leverantörer där ute, eftersom det finns gott om dem. Vi hoppas fortfarande att du tycker att den här sidan är användbar och uppskattar att dela den med alla som kan vara intresserade av VPN-tjänster.

Vårt mål och önskan är att VPNTopp ska vara den bästa sidan i Sverige för integritet och säkerhet på nätet. Vi recenserar och testar olika VPN-tjänster, samt uppdaterar dig kring viktiga nyheter inom VPN och säkerhet på nätet.

Copyright ©2020 - 2023 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alla rättigheter förbehållna.