Varför ska man använda en VPN?

Varfor ska man anvanda en VPN

Fler och fler människor inser fördelarna med att använda en VPN för sitt dagliga surfande online. Anledningen till detta är många, men de flesta är måna om sin säkerhet på nätet och vill skydda sin personliga information mot att hamna i orätta händer. Andra vill bara kunna låsa upp geoblockerat innehåll hos till exempel amerikanska Netflix eller kunna titta på SVT Play när man är utomlands på semester.

När du ska välja en VPN är det viktigt att du hittar en tjänst som har snabb hastighet och uppkoppling, samt många servrar och kapacitet att klara av det som du förväntar dig. Vissa VPN-tjänster kan exempelvis inte komma förbi Netflix geoblockeringar. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du kan använda en VPN och ge dig tips på bästa VPN just nu - Läs vidare!

1. Säkerheten

Som du kanske känner till finns det väldigt duktiga hackare som potentiellt skulle kunna hacka sig in i ditt nätverk hemma och sno känslig information eller i värsta fall utpressa dig. Den risken är dock betydligt högre på offentliga nätverk och drabbar sällan privatpersoner. Med en VPN kan du dock skydda dig mot sådana hacking försök - även om det inte är 100% bullet proof. Det finns alltid hackare som kan ta sig förbi de starka krypteringar som används av VPN-tjänster, men du har iallafall gjort vad du kan om du använder en VPN.

När du kopplar upp dig på din VPN kommer din trafik att krypteras och styras om till en annan server så att du får en ny IP-adress när du surfar. Man kan likna det vid en säker tunnel som din trafik kan passera genom.

Skulle din VPN-anslutning plötsligt avbrytas när du surfar så har alla bra VPN en så kallad Kill Switch. Det är en funktion som innebär att om uppkopplingen går ner kommer hela internetuppkopplingen du använder att stängas ner per automatik, för att skydda din information. Sedan kan du starta upp allt igen och fortsätta surfa säkert.

Om du ofta ägnar dig åt att ladda ner torrents på olika sajter kan en VPN vara en bra grej eftersom säkerheten på dessa sajter och filer inte alltid är den bästa. 

2. Lås upp geoblockerat innehåll

Finessen med en VPN är att du också kan koppla upp dig på andra länders servrar och komma åt innehåll som du kanske aldrig annars kunnat nå. Alla VPN-tjänster har ett visst antal servrar i ett visst antal länder. Vissa har väldigt många servrar men kanske få länder, medan andra kanske har väldigt många länder att erbjuda, men inte så många servrar.

Las upp geoblockerat innehall

Ju fler servrar en VPN kan erbjuda - desto bättre. Det ger dig en mer stabil uppkoppling och fler alternativ ifall att en server skulle sluta fungera helt plötsligt. Ju fler servrar en VPN har i ett land, desto lättare är det för tjänsten att ta sig förbi geoblockerat innehåll hos exempelvis Netflix, HBO och liknande. NordVPN är en av de bästa VPN-tjänsterna för att komma åt Netflix USA eller Australien till exempel. De har många servrar och många länder att erbjuda.

Det är nämligen så att utbudet ser annorlunda ut hos Netflix beroende på vilket land du surfar ifrån. Om du kopplar upp dig på en server i USA får du tillgång till amerikanska Netflix, som har ett helt annat utbud än svenska Netflix. Ibland släpps också vissa premiärer lite tidigare i andra länder och då är det perfekt med en VPN så att du kan se filmen eller serien före svenskarna!

Självklart kan du också använda din VPN när du är ute och reser och kanske vill titta på SVT Play, TV4 Play eller Viaplay utan problem. Då kopplar du bara upp dig på en svensk server och sedan surfar in på den aktuella sajten du vill besöka, som kommer att se din svenska IP-adress och “släppa in” dig trots att du kanske befinner dig i ett annat land där innehållet du vill komma åt inte är tillgängligt egentligen. 

3. Undvik censur när du reser

Vissa länder såsom Kina och Ryssland med flera, har infört censur mot att använda vissa plattformar på nätet såsom Youtube, Twitter eller WhatsApp och olika nyhetskällor till exempel. Om du är ute och reser och vill undvika denna censur kan du använda en VPN. Du ska dock vara medveten om att vissa av dessa länder även kan ha lagar kring att man inte får använda VPN i landet. Så var försiktig och kolla upp lagar och regler i det land du befinner dig i.

Tänk på att ladda ner din VPN innan du reser iväg så att du är förberedd och inte stöter på problem för att den VPN-tjänst du vill besöka är censurerad i landet du besöker. 

4. Surfa anonymt

Det är ingen hemlighet längre att många stater rent utav spionerar på och övervakar sin befolkning idag. Detta sker på olika sätt och via olika kanaler. USA är ett exempel där det avslöjats hur staten satt i system att kontrollera medborgarnas internettrafik, telefonsamtal och annat, tack vare visselblåsaren Edward Snowden som nu lever i exil i Ryssland för att komma undan de amerikanska myndigheterna.

Surfa anonymt

Med en VPN kan du skydda dig mot spionerande ögon från stat eller hackare. I Sverige är det inte olagligt att använda VPN så länge du inte använder den för att begå en krimminell handling, men det kan vara det i andra länder, så var uppmärksam om du reser. I Europa är det dock ganska fritt fram.

Rent generellt så är det alltid bra att vara säker när du surfar på nätet eftersom du inte kan se allt som pågår i bakgrunden och vilken information som sparas om dig och dina 

5. Boka billiga resor

Visste du att priset förändras på hotell och resor beroende på vilket land du bokar ifrån? Det stämmer faktiskt. Det är dock inte alla gånger det går att göra riktiga klipp, men om du ska boka en resa till exempel eller ett hotell så kan en VPN göra att du får ett lägre pris på det du köper. Därför använder många sin VPN när de shoppar online. 

Smartast är såklart att välja ett land med låga genomsnittslöner, eftersom det betyder att priserna är anpassade efter detta. Här finns fynd att göra!

Bästa VPN-tjänster just nu

Det finns en uppsjö av olika bra VPN på marknaden, men det finns också en del mindre bra VPN:s att se upp för. Något du som sagt ska leta efter är hur många servrar tjänsten har och i hur många länder. Det ger dig en bra fingervisning om dess kapacitet och vilka länder du kan komma åt. Här kommer en lista på 3 bästa VPN just nu:

ExpressVPN

express vpn image device
 • Bästa VPN på marknaden
 • Stark militärklassad kryptering
 • 94 länder
 • Låser upp Netflix USA mfl.
 • Upp till 5 enheter samtidigt
 • Kill Switch

Den absolut bästa VPN-tjänsten på marknaden är sedan länge ExpressVPN. De kan erbjuda en riktigt stabil och säker uppkoppling som du i stort sett inte märker av. ExpressVPN har en riktigt hög prestanda och de har 160 servrar i 94 olika länder. Med ExpressVPN kan du surfa, spela spel, streama film och serier, shoppa med samma hastighet som utan en VPN.

Vanligen går hastigheten ner lite grann när du använder en VPN, eftersom det tar på krafterna att kryptera all din trafik. Med ExpressVPN har du dock inte det problemet utan kan surfa med samma hastighet som vanligt och utan avbrott eller laggande videor.

De använder en extremt stark kryptering av samma typ som militären använder, vilket ger dig en mycket hög säkerhetsnivå på tjänsten. ExpressVPN är baserat på British Virgin Islands som ligger utanför både USA och EU:s lagar om att alla användares aktiviteter måste loggas. Här sparas därför inga loggar, någonsin.

ExpressVPN kan också erbjuda en Kill Switch som innebär att uppkopplingen stängs ner helt ifall att din VPN skulle koppla ner sig tillfälligt. På så sätt skyddas din information från att avslöjas.

Du kan prova på ExpressVPN i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd, men i övrigt kostar det inte mycket per månad. Om du tecknar upp dig på att betala en månad i taget kostar det ca 100 kr/mån, men om du tecknar upp dig på längre tid kan du få ner priset till 50 kr per månad och betala hela belopp direkt.

NordVPN

nordvpn image device
 • En av de bästa VPN på marknaden
 • Stark kryptering
 • 5500 servrar
 • 60 länder
 • Låser upp Netflix USA mfl.
 • Upp till 6 enheter samtidigt
 • Kill Switch

Det är egentligen inte mycket alls som skiljer NordVPN från ExpressVPN. De båda är två av marknadens bästa VPN-tjänster. NordVPN har fler servrar än ExpressVPN, men det gör egentligen inte så stor skillnad i just detta fallet.

Uppkopplingen med NordVPN är precis lika snabb och stabil som med ExpressVPN och du kommer knappt märka av att du har igång din VPN oavsett vad du ägnar dig åt när du surfar på nätet. NordVPN fungerar också utmärkt för att låsa upp Netflix USA med eller exempelvis SVT Play när du är utomlands.

Denna VPN kan också erbjuda en Kill Switch som håller din information säker även om din VPN-uppkoppling skulle gå ner tillfälligt. Internetuppkopplingen bryts då också så att du inte längre är uppkopplad mot Internet.

Priset för ett abonnemang hos NordVPN är ca 100 kr om du betalar månad för månad. Tecknar du upp dig på en längre period kan du få ner priset till 50 kr i månaden och betala hela beloppet direkt, vilket är väldigt smidigt. Du får också möjligheten att prova tjänsten i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Vi är dock ganska säkra på att du kommer bli mycket nöjd med NordVPN, precis som med ExpressVPN.

SurfShark

surfshark image device
 • En av de bästa VPN på marknaden
 • Mycket stark kryptering
 • 3200 servrar
 • 65 länder
 • Låser upp Netflix USA mfl.
 • Obegränsat antal enheter
 • Kill Switch

Tredje bästa VPN på marknaden just nu är SurfShark. De har inte funnits lika länge som ovanstående VPN:er, men de har vuxit sig stora snabbt och har många väldigt nöjda användare världen över. Anledningen till att de kunnat växa så snabbt är en kombination av att de kan erbjuda en stabil VPN-tjänst samt effektiv marknadsföring. Det finns inget att klaga på helt enkelt.

SurfShark har idag 3200 servrar i ca 65 olika länder och klarar utan problem att ta sig förbi exempelvis Netflix geoblockeringar, eller andra streamingsajter. Säkerheten är också väldigt hög när du använder denna VPN och de sparar absolut inga loggar. Kill Switch funktion finns också inbyggd i appen och aktiveras automatiskt när din VPN-uppkoppling går ner.

En stor fördel med SurfShark är att du kan koppla upp denna VPN på hur många enheter som helst, på samma abonnemang, vilket är ganska sällsynt. Både NordVPN och ExpressVPN kan erbjuda max 5 eller 6 enheter samtidigt. Har du en väldigt stor familj kan alltså SurfShark vara det bättre alternativet i det här fallet.

Finns det gratis VPN?

Ja, det finns gratis VPN, men det är inget vi rekommenderar av olika anledningar vi ska berätta om nu. För det första så kostar en riktigt bra VPN-tjänst väldigt lite per månad och det är en väl värd investering. Till skillnad mot att använda en gratis tjänst som kanske inte lever upp till den standard som krävs.

Gratis VPN:s har ofta inte det antalet servrar som krävs för att du ska få en snabb, säker och stabil uppkoppling. Ska du exempelvis streama serier eller film, eller kolla på Youtube så är det vanligt att videon laggar och hänger sig eftersom hastigheten är för låg på uppkopplingen.

Du tjänar väldigt sällan på att använda en gratis VPN och det är också väldigt sällan en sådan tjänst kan klara av att ta sig förbi exempelvis Netflix geoblockeringar. Istället brukar det sluta med att du slösat en massa tid på att ladda ner och installera en VPN som sedan gör dig frustrerad och irriterad när du ska titta på din favoritserie eller film etc. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att en bra VPN är nödvändigt att investera i om du vill kunna surfa anonymt på nätet samt låsa upp geoblockerat innehåll hos streamingsajter som exempelvis Netflix eller SVT Play.

Gratis VPN ska du undvika om du vill slippa problem med uppkopplingen och säkerheten, eftersom dessa tjänster inte klarar att leva upp till de krav som ställs.

Idag finns det mängder med olika VPN-tjänster att välja mellan och det kan kännas övermäktigt. Låt oss hjälpa dig på vägen genom den här texten och visa dig vilka VPN som är bäst just nu!

Bästa VPN-tjänster

exrpessvpn-icon
ExpressVPN
norvpn-icon
NordVPN
Surfshark-VPN-icon-VPNtopp
Surfshark

Reklam:

VPNtopp är en gratis portal till VPN-tjänster. För att det ska vara gratis för dig får vi en liten avgift för att länka vidare till VPN-leverantörer.

Vi har dock inte kapacitet att täcka alla leverantörer där ute, eftersom det finns gott om dem. Vi hoppas fortfarande att du tycker att den här sidan är användbar och uppskattar att dela den med alla som kan vara intresserade av VPN-tjänster.

Vårt mål och önskan är att VPNTopp ska vara den bästa sidan i Sverige för integritet och säkerhet på nätet. Vi recenserar och testar olika VPN-tjänster, samt uppdaterar dig kring viktiga nyheter inom VPN och säkerhet på nätet.

Copyright ©2020 - 2023 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alla rättigheter förbehållna.