Är det lagligt med VPN?

Ar det lagligt med VPN banner

Funderar du på att skaffa en VPN-tjänst men undrar om det är lagligt med VPN? Då är du på rätt plats. Här på VPNTopp.se vet vi allt om hur detta fungerar och kan tala om för dig att det är helt lagligt att använda VPN - i Sverige, men även i de flesta europeiska länder samt USA.

Det som inte är tillåtet är att begå olagliga handlingar och begå brott med din VPN. Då är det dock inte din VPN som får ta smällen, utan du själv. Du bryter inte mot lagen genom att använda själva VPN-tunneln, vilket kan vara skönt att veta. Men det finns dock undantag där det inte är tillåtet att använda VPN och i den här artikeln kommer vi att gå igenom vad det är för undantag, samt vilka VPN-tjänster som är bäst just nu.

Du kan använda en VPN till mycket, men de flesta använder en sådan tjänst för att skydda sin information och datatrafik när man surfar online och till att låsa upp geoblockerat innehåll på streamingsajter som amerikanska Netflix, eller SVT Play om du är utomlands.

När du använder en VPN kopplar du upp dig på en annan server och din datatrafik styrs om via den servern. Du väljer själv vilket land du vill ansluta dig till och sedan klickar du bara på start. En riktigt bra VPN-tjänst drar inte ner din hastighet på Internetuppkopplingen något märkvärdigt. Du kommer knappt märka av den ens. En dålig VPN kan vara otroligt frustrerande och dessutom inte säker. Läs vidare för att lära dig mer om bästa VPN och vad du måste tänka på!

Lagligt med VPN i Sverige

Så länge du befinner dig i Sverige behöver du aldrig oroa dig för att det skulle vara något olagligt när du använder en VPN. I Sverige finns ingen sådan lag. Det är inte bara när du befinner dig i Sverige som det är lagligt med VPN. Även inom USA, Storbritannien och Kanada är det lagligt, samt i de flesta länder i Europa.

Tanken med en VPN var från början att kunna skydda sin information när man surfade online, men efter hand har det också blivit en viktig komponent för att kunna titta på svensk TV utomlands (exempelvis SVT Play), eller för att låsa upp utbudet hos Netflix USA.

Det kan annars bli en snopen överraskning när man kastar sig ner i sängen på hotellrummet och upptäcker att din favoritserie är blockerad i det land du befinner dig i. Se till att välja och installera din VPN innan du åker iväg, för att allt ska gå så smidigt som möjligt. 

Bästa lagliga VPN för svenskar

Generellt är alltså alla VPN-tjänster lagliga att använda i Sverige, men frågan är vilka som kan leverera högst prestanda och vilka som är säkrast att använda. Alla VPN-företag följer inte de etiska riktlinjer som en sådan tjänst ska hålla sig till, såsom att inte spara dina loggar etc. Därför är det viktigt att man gör efterforskningar innan du bestämmer dig för vilket alternativ som är bäst. Vi här på VPNTopp.se har redan gjort denna research åt dig så att du slipper slösa dyrbara timmar på att gå igenom de hundratals VPN som finns på marknaden. Här kommer topp 3 VPN som är lagliga för svenskar att använda.

ExpressVPN

express vpn image device
  • Laglig VPN med säker anslutning
  • Lås upp Netflix USA
  • Titta på SVT Play utomlands

ExpressVPN är en av de bästa tjänsterna på marknaden och väldigt många svenskar använder den. De har ca 3000 servrar i över 90 länder och kan erbjuda dig en riktigt säker VPN-tunnel med militärklassad kryptering. ExpressVPN har väldigt många servrar i Sverige, vilket gör det till en utmärkt tjänst för att kunna låsa upp geoblockerat innehåll när du är utomlands. Utan en VPN kan du exempelvis inte titta på SVT Play när du befinner dig i ett annat land. Du kan även låsa upp amerikanska Netflix eftersom ExpressVPN har servrar i USA också.

Detta är en VPN som inte påverkar hastigheten på din internetuppkoppling när du använder den, vilket en del andra VPN:s kan göra. Faktum är att du knappt märker av att den är igång ens! Så stabil och snabb är den.

Prismässigt är ExpressVPN en av de dyrare tjänsterna på den här listan. Du kan få ett månadsabonnemang för ca 120 kr per månad och 50 kr per månad om du tecknar upp dig på en längre period. Detta är ca 20 kr mer per månad än hos exempelvis SurfShark.

NordVPN

nordvpn image device
  • Laglig och användarvänlig VPN
  • Lås upp Netflix USA
  • Kolla på SVT Play utomlands

NordVPN är i ungefär samma klass som ExpressVPN och hamnar ständigt i toppen på olika listor. Om du väljer att registrera dig hos dem får du en riktigt säker, stabil och användarvänlig VPN som är helt laglig att använda i Sverige. De använder en dubbelkryptering som håller din information i säkert förvar och självklart sparar de inga loggar eftersom de bedriver verksamheten från Panama - bortom hårda lagar om att spara datatrafik som finns i exempelvis USA och EU.

NordVPN har ca 5500 servrar i ca 60 olika länder, varav Sverige är ett av dem där de har många servrar. Det gör att denna VPN fungerar väldigt bra till att titta på svensk TV utomlands men också för att låsa upp amerikanska Netflix, eftersom de har en del servrar där. Fungerar också jättebra till att bara surfa anonymt generellt och din hastighet på Internet kommer knappt att påverkas alls, vilket är toppen!

Priset ligger ungefär på samma nivå som ExpressVPN, men något billigare. När man talar om VPN:tjänster är det dock inga större summor det handlar om i allmänhet. Hos NordVPN kan du få ett månadsabonnemang för ungefär 100 kr i månaden och ännu billigare om du väljer en 3-års period. Det finns också en 30 dagar pengarna tillbaka garanti om du inte är nöjd med tjänsten.

SurfShark

surfshark image device
  • Koppla hur många enheter du vill
  • Lägre pris
  • Titta på SVT utomlands och amerikanska Netflix

Om ni exempelvis är en riktigt stor familj där alla behöver en VPN-tjänst på sina enheter så är SurfShark eller väldigt bra alternativ. De låter dig koppla upp tjänsten på obegränsat antal enheter samtidigt, vilket ingen annan VPN kan erbjuda idag. SurfShark har ca 3200 servrar i över 90 länder och passar väldigt bra för svenska användare.

Du kan både titta på svensk TV utomlands och låsa upp Netflix USA med den här tjänsten, utan problem. Precis som NordVPN och ExpressVPN har de en stark och säker kryptering samt funktionen kill switch, som innebär att hela internetuppkopplingen stängs ner ifalla att din VPN skulle sluta fungera tillfälligt. På så vis hålls din information alltid säker.

Med SurfShark får du en riktigt bra, pålitlig och prisvärd VPN som kostar mindre än de båda konkurrenterna här ovan. Om du tecknar upp dig på 3 år kostar det bara ca 20 kr i månaden och du får alltid en 30 dagar pengarna tillbaka garanti vid missnöje. Allt som allt, en riktigt bra VPN som du kan använda till mycket och som är laglig i Sverige.

Hur du lagligt kan använda VPN - exempel

1. Surfa säkert när du jobbar

Om du arbetar på ett kontor eller större arbetsplats är chansen stor att företaget använder sig av en VPN-tjänst. Det är viktigt att skydda nätverket mot eventuella hackinförsök och andra intrång. När du jobbar hemifrån kanske du inte har möjlighet att koppla upp dig på företagets VPN och kan då behöva din egen för att kunna jobba säkert.

2. Skydda din information online

När du kopplar upp dig på en VPN-tunnel när du ska surfa online kan du känna dig trygg med att ingen kommer att se din dataaktivitet. Inga loggar sparas med en VPN och all din information krypteras i en “tunnel” där den hålls säker. När du kopplar ner din VPN igen är din information inte säker längre och kan bli måltavla för olika spionerande stater eller hackers.

3. Skydda din information på offentliga nätverk (flygplatser etc.)

Ibland när man befinner sig på en offentlig plats som ett café eller en flygplats, kan det finnas offentliga nätverk att koppla upp sig på för att få gratis wifi, vilket är snällt. Men det man kanske inte tänker på är att dessa offentliga nätverk är otroligt sårbara och öppna. Du riskerar att i värsta fall råka ut för hackingförsök om du inte använder en VPN på dessa platser.  

4. Lås upp geoblockeringar på streamingsajter

Ett populärt användningsområde för VPN-tjänster idag är för att låsa upp innehåll på olika streamingsajter i olika länder. Om vi tar Netflix som exempel så har du bara tillgång till den amerikanska varianten om du befinner dig i USA och den svenska varianten om du befinner dig i Sverige etc. 

Med en bra VPN kan du koppla upp dig på exempelvis en amerikansk server och på så sätt låsa upp hela det utbudet hos Netflix USA, eftersom de då tror att du befinner dig i USA (din IP-adress blir amerikansk). Befinner du dig utanför Sveriges gränser kan du använda din VPN för att låsa upp innehållet hos SVT Play och TV4 Play med flera.

När är det inte lagligt med VPN?

Det är egentligen aldrig olagligt att använda en VPN i Sverige, det är dina handlingar som du utför med din VPN som eventuellt kan vara olagliga i sådant fall. Ett exempel på detta skulle kunna vara att du laddar ner torrents för film och musik, vilket är olagligt i Sverige sedan en tid tillbaka. När du använder en VPN i det här fallet kan du dölja din identitet när du laddar ner dina torrents, men det gör det inte till en laglig handling.

Annan olaglig aktivitet då en del använder VPN för att dölja sina spår och identitet online är vid olika dataintrång. Att streama innehåll på amerikanska Netflix med en VPN räknas dock inte som dataintrång och är inget du behöver oroa dig för. 

VPN-tjänster kan också ibland tyvärr användas av personer som delar övergreppsmaterial och annat hemskt på nätet. Vilket självklart inte är heller är lagligt på något sätt. Men återigen är det själva handlingen som är olaglig och inte det faktum att en VPN används.

Så länge du håller dig till lagliga aktiviteter när du använder din VPN så behöver du inte oroa dig för något. 

Vilka länder har förbud för VPN?

Vissa länder har ett förbud mot användande av VPN, som exempelvis Ryssland, Nordkorea eller Kina. Det beror bland annat på att de inte vill att befolkningen ska kunna “gömma” sig bakom andra IP-adress och på så sätt starta olika upprop och liknande anonymt. Vissa VPN-tjänster kan fortfarande vara godkända av regimen i landet, men detta måste du kontrollera innan du laddar och börjar använda den i landet du befinner dig i. Det finns historier om folk som blivit stoppade på gatan i exempelvis Kina och där man blivit tvingad att radera VPN-appen från sin enhet. I dessa länder måste man vara extra försiktig med att bryta mot lagar och regler som utlänning.

Vilka lander har forbud for VPN banner

Även i Turkmenistan och Vitryssland är det förbjudet med VPN i stor utsträckning. Man vill undvika att folket sprider “falsk propaganda” och startar hemliga rörelser som staten inte kan kontrollera. Även länder som Iran och Turkiet är på gång att införa förbud mot VPN för att hindra folket från att ta del av vuxenmaterial eller spel online - i hemlighet. 

Sammanfattning

Så länge du befinner dig i Sverige, USA, Australien och de flesta länder i Europa kan du känna dig trygg med att det är helt lagligt att använda en VPN. I dessa länder är det inte din VPN i sig som bryter mot lagen utan i sådant fall är det en olaglig handling du utför med din VPN - exempelvis att ladda ner torrents eller vid dataintrång.

Så länge du håller dig till lagliga aktiviteter online behöver du inte oroa dig. Om du däremot befinner dig i länder som Ryssland och Kina ska du vara medveten om att VPN-tjänster kan vara olagliga oavsett vad du använder dem till.

Du bryter inte mot lagen när du låser upp geoblockeringar hos Netflix eller SVT Play till exempel. Anledningen till att utbudet på amerikanska Netflix är blockerat för andra länder beror på vissa avtal de har med producenterna för produktionerna. Med en bra VPN tar du dig förbi blockeringen och får tillgång ett mycket större utbud av film, serier och dokumentärer med mera!

Bästa VPN-tjänster

exrpessvpn-icon
ExpressVPN
norvpn-icon
NordVPN
Surfshark-VPN-icon-VPNtopp
Surfshark

Reklam:

VPNtopp är en gratis portal till VPN-tjänster. För att det ska vara gratis för dig får vi en liten avgift för att länka vidare till VPN-leverantörer.

Vi har dock inte kapacitet att täcka alla leverantörer där ute, eftersom det finns gott om dem. Vi hoppas fortfarande att du tycker att den här sidan är användbar och uppskattar att dela den med alla som kan vara intresserade av VPN-tjänster.

Vårt mål och önskan är att VPNTopp ska vara den bästa sidan i Sverige för integritet och säkerhet på nätet. Vi recenserar och testar olika VPN-tjänster, samt uppdaterar dig kring viktiga nyheter inom VPN och säkerhet på nätet.

Copyright ©2020 - 2023 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alla rättigheter förbehållna.