Är gratis VPN-tjänster sämre?

Om du är på jakt efter en VPN och letar runt online så kommer du att stöta på en och annan gratis VPN-tjänst som kan vara lockande att teckna upp sig hos eftersom du inte behöver betala något. Men hur bra är egentligen dessa gratis VPN-tjänster och vad kan man förvänta sig av dem? En del användare verkar vara nöjda med sin gratis VPN men det finns också en hel del historier från folk som slitit sitt hår och tappat humöret när man upptäcker att den drar ner hastigheten på internetuppkopplingen markant, eller kanske inte ens klarar av att låsa upp geoblockeringar hos exempelvis Netflix eller SVT Play.

I den här artikeln går vi igenom hur en gratis VPN fungerar och vad du kan förvänta dig av en sådan tjänst. Det finns absolut en och annan vettig gratis VPN, men de är ganska få och du får alltid räkna med någon nackdel eller brist. Läs vidare!

Utmärkande skillnader mellan gratis VPN och betaltjänster

Vi rekommenderar alltid att du använder en VPN som du betalar för eftersom en sådan tjänst ändå inte kostar speciellt mycket. Vill du betala månad för månad kan du få en riktigt bra VPN för ca 100 kr/mån, och för ca 50 kr i månaden om du tecknar upp dig på längre period. Gratis VPN-tjänster kan oftast inte leva upp till de krav som ställs på en säker, snabb och bra VPN.

Några utmärkande skillnader mellan gratis VPN och betaltjänster är att de som är gratis inte har lika många servrar i lika många länder, som de VPN-tjänster du betalar för. De kanske inte heller använder en lika stark kryptering som de bästa VPN-tjänsterna på marknaden, vilket gör att din information inte är skyddad i lika hög utsträckning. Här följer nu en beskrivning av vad en gratis VPN kan erbjuda och inte erbjuda.

Hastighet och stabilitet

Något du alltid måste räkna med i viss mån när du använder en VPN är att din uppkopplingshastighet kommer att påverkas mer eller mindre. Det beror på att du kopplas om till en annan server. Med en riktigt bra VPN kommer du dock knappt inte märka av att hastigheten påverkas.

En gratis VPN däremot kan verkligen dra ner din hastighet när surfar, vilket är en av de saker vi vill varna dig för när det gäller detta. Att använda en gratis VPN för att exempelvis streama film eller serier kan man i stort sett glömma då kapaciteten är för låg för det hos dessa tjänster. Det finns dock en del gratis VPN:s som inte påverkar hastigheten speciellt mycket, såsom Hotspot Shield, Windscribe, ProtonVPN och Tunnelbear.

Gratis VPN har ofta få servrar att erbjuda medan kända operatörer som NordVPN har över 5000 servrar i ca 60 länder. Det betyder att alla deras kunder inte behöver koppla upp sig på samma server och att det finns fler att välja mellan om någon server plötsligt skulle gå ner. Med en gratis VPn kan uppkopplingen också ofta brytas lite hipp som happ.

Gratis VPN kan inte låsa upp Netflix

Planerar du att använda din gratis VPN för att titta på exempelvis Netflix USA hemma i Sverige eller SVT Play när du är på semester utomlands - då får du nog tänka om tyvärr. De flesta gratis tjänster klarar inte av att ta sig förbi de hårda geoblockeirngar som finns hos till exempel Netflix. De har helt enkelt för få servrar och kapacitet för att klara uppdraget, och vad mer kan man egentligen förvänta sig när man inte betalar något för tjänsten?

Visst kan det finnas en och annan gratis VPN som klarar att ta sig in på amerikanska Netflix, men det kan också hända att nästa gång du ska göra samma sak så är just de servrar som din VPN använder sig av blockerade hos sajten. Netflix och andra streamingsajter som HBO jobbar ständigt med att försöka analysera och hitta de VPN-tjänster som används på deras sajter, och blockera dem från att få tillträde.

Om du istället investerar i en bra VPN som du betalar för kommer du vara säker på att alltid kunna komma åt det innehåll du söker utan strul eller dålig uppkoppling. Två bra exempel på VPN:s som fungerar med Netflix USA och SVT Play med flera är ExpressVPN och NordVPN.

Lägre säkerhet

Med en gratis VPN får du oftast räkna med att säkerheten är lägre än hos betaltjänsterna. De har inte lika mycket pengar att investera i att utveckla verksamheten eller göra den så bra som möjligt. De gratis VPN som du kan lita mest på är de som också har en betaltjänst. Då är gratis versionen bara en del av ett erbjudande och organisationen bakom är fortfarande en stabil aktör med många servrar och viktiga funktioner. Alla dessa funktioner kanske dock inte är tillgängliga när du väljer gratis varianten.

Ofta får du då bara välja på ett visst antal länder och servrar. Något som också ofta saknas är en kill switch funktion, vilket alla andra seriösa VPN-tjänster kan erbjuda sina kunder. Den innebär att om din VPN helt plötsligt skulle kopplas ner, så kommer även din internetuppkoppling att kopplas ner direkt.

På så sätt kommer din information och IP-adress aldrig bli synlig och du kommer alltid veta när din VPN slutat fungera. Med en gratis VPN kopplas din anslutning ner väldigt ofta, vilket kan vara både frustrerande och osäkert.

Det finns också några väldigt oseriösa gratis VPN-tjänster som säljer din information vidare, vilket är helt emot vad en VPN finns till för. En VPN bör ha sin verksamhet registrerad i ett land utanför USA och EU eftersom de har hårda lagar om att loggar och annan datatrafik ska sparas en viss tid. Med en bra VPN sparas inga loggar alls! Läs alltid villkoren extra noga om du registrerar dig hos en gratis VPN.

Även de bästa gratis VPN-tjänsterna har begränsningar

Vi ska inte bara tala ont om gratis VPN-tjänster då det faktiskt finns de som håller måttet på många sätt. Problemet landar ofta i att du inte kan förbruka hur mycket data du vill per dag. Det kan finnas begränsningar på en viss GB och när den potten är slut stängs din VPN ner.

Vi kan rekommendera Hotspot Shield Free VPN, Tunnelbear, Windscribe, ProtonVPN och Surfeasy som vettiga gratis VPN-tjänster. De har en okej hastighet och ganska många servrar runt om i världen. Säkerheten är också pålitlig.

Om du planerar att använda din VPN dagligen och flera timmar om dagen så rekommenderar vi inte en gratis VPN. Den kommer helt enkelt inte att räcka till och bara skapa problem för dig. Behöver du dock bara din VPN någon timme här och där så är en gratis VPN ett okej alternativ om du väljer en säker aktör såsom de vi precis nämnt här ovan.

En bra VPN kostar inte mycket

Vi här på VPNTopp.se och de flesta andra användare anser att det är värt att investera i en VPN som du betalar för. Priserna är så himla låga för sådana tjänster att du tjänar på det i längden. Med en stabil och säker VPN som exempelvis NordVPN eller ExpressVPN behöver du aldrig fundera på om din information är säker eller om din favoritfilm kommer att störas av en trög uppkoppling. Allt bara flyter på utan att du behöver göra speciellt mycket mer än att starta och stänga av appen.

Du kan få en riktigt bra VPN-tjänst för ca 100 kr i månaden eller ännu billigare om du väljer ett abonnemang som löper på exempelvis 2 eller 3 år. För de längre abonnemangen betalar du hela beloppet direkt och behöver sedan inte tänka mer på det under några års tid. Väldigt smidigt!

Något som kan vara bra att känna till när du betalar för en VPN är att du nästan alltid får en 30 dagar pengarna tillbaka garanti om du inte är nöjd. Därför har du inte mycket att förlora på att ge betaltjänsterna en chans.

Vad rekommenderar vi?

Vår rekommendation är att du ska välja en VPN du betalar för om du planerar att använda tjänsten dagligen och flera timmar om dagen. Ska du använda din VPN till att streama film och serier på amerikanska Netflix rekommenderar vi också att du betalar för din VPN, annars kommer du inte att komma åt innehållet.

Ska du dock bara använda din VPN då och då för att besöka enstaka hemsidor du behöver tillgång till så är en gratis VPN ett alternativ. Tänk då på att du ofta bara har tillgång till en viss GB per dag, vecka eller månad.

Vill du komma direkt till vår topplista över bästa VPN-tjänster just nu kan du klicka här!

Bästa VPN-tjänster

exrpessvpn-icon
ExpressVPN
norvpn-icon
NordVPN
Surfshark-VPN-icon-VPNtopp
Surfshark

Reklam:

VPNtopp är en gratis portal till VPN-tjänster. För att det ska vara gratis för dig får vi en liten avgift för att länka vidare till VPN-leverantörer.

Vi har dock inte kapacitet att täcka alla leverantörer där ute, eftersom det finns gott om dem. Vi hoppas fortfarande att du tycker att den här sidan är användbar och uppskattar att dela den med alla som kan vara intresserade av VPN-tjänster.

Vårt mål och önskan är att VPNTopp ska vara den bästa sidan i Sverige för integritet och säkerhet på nätet. Vi recenserar och testar olika VPN-tjänster, samt uppdaterar dig kring viktiga nyheter inom VPN och säkerhet på nätet.

Copyright ©2020 - 2023 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alla rättigheter förbehållna.