Varför du behöver en VPN-tunnel

Idag gör vi väldigt mycket ärenden, umgås och ägnar oss åt underhållning online, men hur säkert är det egentligen? Det finns nämligen både duktiga hackare och spionerande stater som kan vara intresserade av att följa din datatrafik och din IP-adress utan att du har en aning om det. Med en VPN-tunnel håller du din information säker och krypterad bortom alla obehöriga ögon. I den här artikeln ska vi titta på varför du behöver en VPN-tunnel och vilka fördelar du kan dra av en sådan tjänst. Läs vidare!

[wpv-view name="vpn-table"]

Vad är en VPN-tunnel?

En VPN-tunnel är ett så kallat Virtuellt Privat Nätverk som du kan koppla upp dig på och byta IP-adress genom att välja en annan server. Din datatrafik krypteras och hålls säker i en tunnel och den enda IP-adress som syns är från den server du kopplat upp dig på.

Du kan använda en VPN till många olika saker såsom att surfa anonymt eller komma åt serier och filmer på plattformar som du är blockerad ifrån när du surfar från Sverige, exempelvis amerikanska Netflix. Är du utomlands kan du använda din VPN till att koppla upp dig på en svensk server och titta på exempelvis TV4 Play eller SVT Play.

En VPN är en mjukvara som du laddar ner på din enhet, vilket kan vara en dator, en mobiltelefon eller surfplatta. Ofta kan du använda appen på flera enheter på samma abonnemang så att hela familjen kan dra nytta av tjänsten.

När du vill surfa anonymt eller kolla på Netflix USA kopplar du bara upp dig på din VPN och surfar som vanligt. Med en bra VPN-tjänst kommer du inte att märka någon skillnad på hastigheten, medan lite sämre tjänster kan påverka detta en del tyvärr. De flesta VPN:s är otroligt enkla att använda och du behöver bara välja land, server och klicka på “start”.

7 bra anledningar till att använda VPN-tunnel

För att göra det ännu mer tydligt vilka fördelar du kan dra av en VPN-tunnel har vi här gjort en lista på de punkter som är mest utmärkande. Beroende på din situation så har du kanske ett mer eller mindre stort behov av en VPN-tunnel, men eftersom kostnaden generellt är väldigt låg i den här branschen kommer du tjäna på att investera i en riktigt bra VPN du kan lita på. Som de du kan hitta här ovan på vår topplista över bästa VPN just nu!

1. Surfa säkert och anonymt

Den främsta anledningen till att VPN:s började bli populärt att använda bland gemene man var för att man ville skydda sin personliga information och datatrafik från att hamna i orätta händer. Så länge som Internet har funnits, sedan någon gång i början på 90-talet, har också problemet med säkerheten på Internet funnits. Det lurar hackare och spinoerande stater i varje hörn och många har insett att man kan behöva skydda sig emot detta.

Med en VPN-tunnel kopplar du upp dig på en annan server så att du får en annan IP-adress. Din datatrafik krypteras i en tunnel där den hålls säker från eventuella spioneringsförsök. Så fort du kopplar ner din VPN är din information inte längre säker.

Använder du ofta offentliga wifi-nätverk på flygplatser, caféer eller liknande? Där är din personliga information verkligen sårbar för att hamna i orätta händer. En VPN-tunnel i detta fallet är ett måste om du vill känna dig trygg och säker. Se till att ha din VPN installerad innan du beger dig ut på en resa till exempel. Då kan du enkelt och snabbt koppla upp dig när du behöver.

2. Lås upp geoblockerat innehåll på streamingsajter som Netflix

En stor fördel med VPN-tunnlar som kanske inte var så aktuellt för några år sedan är att du kan låsa upp geoblockerat innehåll på streamingsajter. Visste du till exempel att amerikanska, australiska och brittiska Netflix inte har riktigt samma utbud som svenska Netflix? Netflix USA har ett mycket större utbud som kan vara attraktivt att komma åt.

Med en bra och stark VPN-tjänst kan du låsa upp dessa geoblockeringar genom att koppla upp dig på det aktuella landets servrar, vilket gör att sajten tror du har exempelvis en amerikansk IP-adress.

Planerar du att åka på semester med familjen utomlands och fortfarande vill kunna titta på dina favoritserier eller barnen sina favorit barnprogram på svensk TV? Då behöver ni också en bra VPN-tunnel. Utan en sådan kan ni inte låsa upp allt innehåll hos exempelvis SVT Play eller Viaplay med flera.

Kort och gott - med en VPN-tunnel lurar du sajten att tro att du befinner dig i landet. Detta är helt lagligt så länge du inte använder din VPN till kriminella handlingar. Vissa länder som Kina har dock hårda regler mot att använda VPN, så där kan man behöva vara väldigt försiktig.

3. Kom runt censur i vissa länder

En länder har väldigt hård censur mot vilka sajter deras befolkning får besöka eller ens ha tillgång till. I vissa länder kan du till exempel inte titta på Youtube och i andra kan du inte använda kommunikationsappar som WhatsApp med flera. För att komma runt detta problem kan du använda dig av VPN-tunnel.

Men var som sagt försiktig och kolla upp hur lagen kring VPN-användande ser ut i det aktuella landet du befinner dig. I Sverige är det lagligt att använda VPN om du inte gör något olagligt med hjälp av tjänsten.

4. Spara pengar när du bokar resor eller shoppar

Visste du att priserna på exempelvis flygresor och hotell kan variera beroende på vilket land du shoppar ifrån online? Du kan faktiskt göra en del fynd genom att använda en VPN när du bokar resor och liknande. För att det ska göra någon skillnad måste du välja ett land med låg medelinkomst så att priserna är baserade på detta.

Sverige har generellt väldigt höga priser på det mesta och med en VPN-tunnel kan du spara en del pengar här och där. Den här metoden kan dock vara lite tidskrävande.

5. Ladda ner torrents

Om du är användare som ofta laddar ner torrents kan du verkligen ha nytta av en VPN-tunnel. De sajter där du hittar torrents är nämligen inte alltid de säkraste plattformarna och du riskerar att exponera din information för hackare och andra försök om du inte använder en VPN.

Så länge du väljer en bra VPN, exempelvis NordVPN eller ExpressVPN kommer hastigheten inte att påverkas på dina nedladdningar. Väljer du en gratis VPN kan du dock stöta på problem eftersom de inte har samma kapacitet.

6. Gör säkra google-sökningar

Har du ibland varit på väg att göra en viss google sökning men sedan ångrat dig för att du tänkt att “det där skulle inte se bra ut”? Vi har nog alla varit där. Med en VPN kan du göra dina sökningar anonymt eftersom du kopplar upp dig på en annan server och får en ny IP-adress. Din datatrafik hålls skyddad i tunneln och bara den allra duktigaste hackare kan ta sig igenom den krypteringen, vilket är fallet med all teknologi som är uppkopplad mot internet. Med en VPN gör du iallafall allt du kan för att skydda dig.

7. Chatta privat med dina nära och kära

Pratar du ofta med släkt och vänner i andra länder via Skype och kanske även om känslig information som ni inte vill ska hamna i någons händer? Då kan en VPN-tunnel hålla er säkra och kryptera anslutningen så att ingen kan spionera på er. Det kan dock hända att samtalen bryts på Skype om uppkopplingen är för långsam.

Behöver du en VPN? - Det kostar inte mycket

Som du nu har läst finns det väldigt många anledningar till att registrera dig på en VPN och det finns egentligen ingen anledning till varför man inte behöver en VPN. Så länge du väljer en bra och stabil tjänst finns det inga nackdelar med en VPN-tunnel.

Du kan med fördel teckna upp dig på antingen ett månadsabonnemang för ca 100 kr i månaden, eller välja ett abonnemang på flera år så att du får ner kostnaden ännu mer. Med tanke på hur mycket du får ut av din VPN är det en väl värd investering i alla hem och för alla enheter.

Bästa VPN-tjänsten just nu - VPNTopp.se tipsar!

Det finns hundratals olika VPN-tjänster på marknaden idag och det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Som tur är har de flesta en 30 dagar prova på garanti, så att du kan få pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Vi här på VPNTopp.se har dock koll på vilka av dessa som håller högst kvalité och vilka som används mest av svenskarna.

Det är viktigt att din VPN lever upp till kraven som ställs på en bra VPN-tunnel, annars är det ingen idé att använda den. Tjänster som NordVPN, ExpressVPN och SurfShark är tre exempel på bra VPN:s som klarar av både att låsa upp geoblockeringar hos Netflix och SVT Play samt hålla din information krypterad och säker på högsta nivå.

Här nedan ser du vår topplista över bästa VPN-tunnel just nu så att du snabbt kan klicka dig vidare och läsa mer eller registrera dig!

Bästa VPN-tjänster

exrpessvpn-icon
ExpressVPN
norvpn-icon
NordVPN
Surfshark-VPN-icon-VPNtopp
Surfshark

Reklam:

VPNtopp är en gratis portal till VPN-tjänster. För att det ska vara gratis för dig får vi en liten avgift för att länka vidare till VPN-leverantörer.

Vi har dock inte kapacitet att täcka alla leverantörer där ute, eftersom det finns gott om dem. Vi hoppas fortfarande att du tycker att den här sidan är användbar och uppskattar att dela den med alla som kan vara intresserade av VPN-tjänster.

Vårt mål och önskan är att VPNTopp ska vara den bästa sidan i Sverige för integritet och säkerhet på nätet. Vi recenserar och testar olika VPN-tjänster, samt uppdaterar dig kring viktiga nyheter inom VPN och säkerhet på nätet.

Copyright ©2020 - 2023 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alla rättigheter förbehållna.