Proxyserver - vad är det?

Proxyserver - vad ar det banner

Då och då kan man stöta på ordet proxyserver i tech-sammanhang och då ska man känna till att det syftas på en tjänst som styr om din datatrafik från en server till en annan. Andra vanliga ord för i stort sett samma sak är VPN eller VPN-tunnel. Vilket kanske känns mer bekant.

Du kan ha mycket nytta av en proxyserver om du vill hålla din information skyddad och inte bli spionerade på av stater eller hackers, men du kan också låsa upp innehåll som är blockerat på grund av vilket land du befinner dig i. Är du utomlands kan du till exempel inte titta på SVT Play utan en VPN som styr om din trafik via en svensk server. Läs vidare så ska vi berätta mer om hur proxyserver och VPN fungerar!

Vad är en proxyserver?

En proxyserver är en mjukvara du laddar ner på din enhet så att du kan koppla upp dig på andra servrar och på så sätt maskera din riktiga position. Varför vill man det då kanske du frågar dig? Jo, du kanske är medveten om att vi övervakas allt mer i samhället idag och det gäller även din datatrafik.

Inom exempelvis EU och i USA finns det lagar som säger att de får spara viss information etc. Dessutom finns det hackare och spionerande stater som också kan få tag på din information. När du använder en bra proxyserver sparas inga loggar och du avslöjar inte din riktiga IP-adress.

Varje gång du vill byta IP-adress startar du din VPN på din enhet (smartphone, dator, surfplatta) och väljer det lands server du vill koppla upp dig på. Sedan klickar du på start och uppkopplingen sker. När du är ansluten får du ett meddelande och kan surfa säkert från och med den stunden.

De flesta idag använder en proxyserver till att låsa upp geoblockerat innehåll från andra länder. Du kanske känner till att utbudet hos Netflix ser annorlunda ut beroende på vilket land du tittar ifrån. Säg till exempel att du vill komma åt utbudet på Netflix USA, då måste du koppla upp dig på en amerikansk server på din VPN så att Netflix tror att du befinner dig där. Då kan du sedan logga in som vanligt på ditt Netflixkonto och vips - så har du hela det amerikanska utbudet, som är mycket större.

[wpv-view name="vpn-table"]

Skillnaden mellan VPN och Proxyserver - vilket är bäst?

Den vanligaste formen av proxyserver är en VPN, som står för Private Virtual Network. Det finns massor av olika VPN-tjänster på marknaden, men alla håller inte den bästa standarden tyvärr. Här är det därför viktigt att du inte bara tar första bästa VPN du hittar när du gör en google sökning. Om du vill kunna låsa upp geoblockerat innehåll hos exempelvis Netflix måste du hålla dig till vissa specifika aktörer, om du vill att det alltid ska fungera smärtfritt.

En traditionell proxyserver kommer dock inte fungera för upplåsning av geoblockerat innehåll, den fungerar bara för din webbläsare och om du vill ladda ner eller upp torrents säkert. Därför är det inte många som använder en proxyserver idag eftersom alla VPN-tjänster har samma funktion plus lite till.

En VPN är också mycket starkare och mer pålitlig än en proxyserver, vilket du vill ha när det gäller säkerhet online. Alla bra VPN:s idag har också en så kallad kill switch som kopplar ner Internet om din VPN skulle gå ner tillfälligt. Då riskerar du aldrig att din information plötsligt blir synlig utan att du vet om det.

Vad ska man tänka på med VPN?

Innan du väljer din VPN är det viktigt att tänka på vissa saker. Om du bara väljer första bästa alternativ kan det bli fel och du kanske inte kan använda tjänsten som du planerat. Säg exempelvis att du vill kunna titta på Netflix Australien, men den VPN du valt har inga servrar där. Då kan du inte koppla upp dig mot en australiensk server, och du har då registrerat dig i onödan. Här nedan har vi samlat några viktiga punkter som du ska vara uppmärksam på innan du registrerar dig och betalar för en VPN eller proxyserver.

1. Kryptering och säkerhet

Alla VPN och proxyservrar använder sig av en stark kryptering, men vissa tjänster ligger snäppet före och använder krypteringar som också brukas av exempelvis militären. En kryptering som inte är stark riskerar att falla offer för hackare eller andra problem, så därför är det viktigt att du kontrollerar vilken typ av kryptering tjänsten använder. Den informationen finns på företagets hemsida.

Det är också viktigt att din VPN har en kill switch som kopplar ner internet om din VPN slutar fungera tillfälligt.

2. Hastighet

Alla typer av proxyservrar och VPN-tjänster har en tendens att sakta ner hastigheten på din internetuppkoppling en smula. Med vissa VPN:s märker du dock inte av någon sådan påverkan och kan surfa som vanligt utan problem. Två exempel på sådana VPN-tjänster är NordVPN och ExpressVPN.

3. Vilka länder finns det servrar i

Om du vill koppla upp dig på svenska servrar och få en svensk IP-adress drar du fördel av att använda en VPN som har många servrar i just Sverige. Ju fler servrar de har i ett land, desto stabilare och säkrare VPN-tunnel kan erbjudas. NordVPN och ExpressVPN har många servrar i Sverige och är därför ett bra alternativ.

Bästa VPN-tjänster just nu

För att du ska slippa leta igenom hela webben själv och eventuellt göra misstaget att registrera dig hos en VPN som inte håller måttet, så har vi listat bästa VPN-tjänsterna på marknaden just nu. Använd denna lista när du ska göra ditt val av proxyserver och VPN så blir valet mycket enklare!

ExpressVPN

express vpn image device
 • Mycket pålitlig proxyserver och VPN
 • Över 3000 servrar
 • Många servrar i Sverige
 • Bäst i test hos de flesta

Vill du ha en VPN som aldrig sviker dig kan vi varmt rekommendera ExpressVPN. De hamnar jämt och ständigt i topp på olika listor och det finns en anledning. Du kan nästan inte hitta en mer stabil och prisvärd VPN och proxyserver på marknaden idag. Svenskarna gillar ExpressVPN eftersom de har många servrar i Sverige, vilket gör att uppkopplingen alltid är stabil och snabb om du vill titta på exempelvis SVT Play utomlands eller liknande.

ExpressVPN bedriver sin verksamhet utanför de europeiska och amerikanska lagarna om övervakning av datatrafik, på Brittiska Jungfruöarna. De sparar inga loggar och kan även erbjuda en kill switch som ingår i priset.

ExpressVPN har en av de absolut snabbaste uppkopplingarna nästan oavsett vilket land du väljer att ansluta dig till. Du kan använda deras tjänst på upp till 5 enheter samtidigt, så att hela familjen kan använda VPN för att surfa säkert, snabbt och fritt!

De har en 30 dagar pengarna tillbaka garanti så att du kan prova på tjänsten ordentligt och se att den fungerar för dig som du tänkt. Är du missnöjd får du pengarna tillbaka om du säger till.

NordVPN

nordvpn image device
 • En av de snabbaste och bästa på marknaden
 • Över 5500 servrar
 • Många servrar i Sverige
 • Stark kryptering

NordVPN är en tjänst i samma klass som ExpressVPN, men det som skiljer dem åt är att NordVPN har fler servrar totalt sett. ExpressVPN har dock servrar i fler länder. Hos NordVPN får du en riktigt stark dubbelkryptering som skyddar dig mot de eventuella hackningsförsök som kan uppstå.

Man ska dock vara medveten om att även hackare kan ta sig förbi en proxyserver eller VPN, så 100% säker kan man faktiskt aldrig vara. Trots allt. Med NordVPN får du dock en av de säkraste tjänsterna du kan hitta.

Om du vill kolla på amerikanska Netflix fungerar NordVPN också väldigt bra, samma sak med SVT Play när du är utomlands. NordVPN har sin bas i Panama men har norska grundare. De sparar inga loggar och har även en kill switch funktion.

Prismässigt ligger NordVPN snäppet bakom ExpressVPN, men det skiljer inte mer än några kronor hit och dit. Om du tycker att NordVPN känns mer passande för dig så behöver du inte fundera över saken. De låter dig också prova på tjänsten i 30 dagar med en pengarna tillbaka garanti.

SurfShark

surfshark image device
 • Pålitlig VPN-tjänst på stark uppgång
 • 1700 servrar
 • Många servrar i Sverige
 • Billigare än NordVPN och ExpressVPN

SurfShark är en bra VPN-tjänst som lanserades 2018 och som sedan dess har tagit mark fort. De har varit effektiva på marknadsföring i både små och stora kanaler, vilket lett till att många snappat upp informationen. Du kan absolut lita på SurfShark, de har en mycket stark kryptering och snabb uppkoppling som inte sviker.

De har ca 3200 servrar i ca 65 länder. Vill du komma åt Netflix USA går det alldeles utmärkt och de har även många servrar i Sverige. Det passar bra om du vill titta på SVT Play, Discovery Plus eller Viaplay när du befinner dig utomlands.

Något som sticker ut med SurfShark är att du kan använda ditt abonnemang på obegränsat antal enheter samtidigt, istället för bara 5 stycken till exempel. Därför kan SurfShark passa extra bra för er som kanske driver ett mindre företag, eller bara för en riktigt stor familj där alla behöver en säker VPN.

SurfShark kan erbjuda ett abonnemang som kostar så lite som ca 20 kr i månaden om du tecknar upp dig på en längre period - vilket är ett pris som är svårt att slå för en så pass stabil, snabb och säker VPN.

UltraVPN

ultra-vpn-image-VPNTopp
 • Stabil uppkoppling
 • Sparar inga loggar
 • Baserat i Storbritannien
 • 100+ servrar i 80+ länder

UltraVPN är också en pålitlig VPN som kan ta dig väldigt långt. De är inte lika kända som exempelvis ExpressVPN, men kan absolut erbjuda en stabil och säker uppkoppling som passar för olika typer av surfande. De har sin bas i Storbritannien men det betyder inte att de sparar dina loggar för det. Här kan du känna dig säker och trygg.

UltraVPN har idag ca 100+ servrar i 80+ länder, vilket dock är färre än ovanstående VPN-tjänster på den här listan. Trots detta har de en del servrar i Sverige, vilket gör att du kan få en snabb och stadig uppkoppling mot en svensk IP-adress när du är utomlands till exempel.

CyberGhost

cyberghost-image-VPNTopp
 • 3000 proxyservrar i 60 länder
 • Stark kryptering
 • Upp till 7 enheter samtidigt

CyberGhost VPN hamnar på 5e plats på den här listan över bästa proxyserver och VPN just nu. De har ökat antalet servrar markant sedan 2018 och har idag över 3000 stycken i 60 olika länder. Vad det gäller hastigheten ligger de ett litet steg bakom övriga proxyservrar på den här listan men de kan fortfarande leverera en hög hastighet som inte påverkas speciellt mycket av din VPN-uppkoppling.

CyberGhost använder en kryptering som används av militären, och det krävs riktigt skickliga hackare för att lyckas ta sig förbi denna proxyserver. Med andra ord - du kan känna dig trygg med denna VPN. Du kan också ansluta upp till 7 enheter samtidigt om ni är flera i hemmet som är i behov av en bra VPN.

Finns det gratis proxyserver eller gratis VPN?

Ja, det finns gratis proxyserver och gratis VPN-tjänster, men vi rekommenderar inte att du använder dessa om du vill ha en tjänst som faktiskt kan prestera. Det kostar att driva en proxyserver och att underhålla alla servrar. Om man inte tar betalt för sin tjänst så betyder att inga pengar investeras i att göra verksamheten bättre och starkare.

Eftersom VPN och proxyservrar är så pass billiga i pris så tjänar du på att välja en tjänst du faktiskt betalar för. Du behöver inte ger mer än max 120 kr per månad beroende på typ av abonnemang och vilken aktör du valt.

Hastigheten och säkerheten hos gratis VPN:s är nästan alltid mycket sämre än hos betaltjänsterna. Du kommer bara att bli frustrerad på att saker och ting inte fungerar om du väljer ett gratis alternativ. Det finns andra saker att spara in pengar på - när det gäller proxyserver behöver du inte snåla.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att en proxyserver och en VPN är i stort sett samma sak. Skillnaden är att en traditionell proxyserver inte kan låsa upp geoblockerat innehåll hos streamingsajter som Netflix eller liknande. Det kan en bra VPN göra. Proxyservern fungerar dock bra för upp- och nedladdning av torrents. En VPN omfattar alla områden som en proxyserver, fast mycket mer.

Använd din VPN till att surfa anonymt på nätet och för att titta på amerikanska Netflix hemma i Sverige, eller för att titta på SVT Play när ni är på semester utomlands!

Bästa VPN-tjänster

exrpessvpn-icon
ExpressVPN
norvpn-icon
NordVPN
Surfshark-VPN-icon-VPNtopp
Surfshark

Reklam:

VPNtopp är en gratis portal till VPN-tjänster. För att det ska vara gratis för dig får vi en liten avgift för att länka vidare till VPN-leverantörer.

Vi har dock inte kapacitet att täcka alla leverantörer där ute, eftersom det finns gott om dem. Vi hoppas fortfarande att du tycker att den här sidan är användbar och uppskattar att dela den med alla som kan vara intresserade av VPN-tjänster.

Vårt mål och önskan är att VPNTopp ska vara den bästa sidan i Sverige för integritet och säkerhet på nätet. Vi recenserar och testar olika VPN-tjänster, samt uppdaterar dig kring viktiga nyheter inom VPN och säkerhet på nätet.

Copyright ©2020 - 2023 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alla rättigheter förbehållna.